چهار شنبه 8 مهر 1388 ـ 30 سپتامبر 2009 |
حقوق کودکان و حجاب دختربچه گان
آزاده سپهری
در سطح جهانی به حقوق کودکان تا کنون چنان که باید توجه نشده است. در کشورهایی چون ایران که حقوق بشر در همه سطوح زندگی، هر روزه پایمال میشود، صحبت کردن از حقوق کودکان شاید مسخره به نظر برسد. در غرب ولی مسائل مربوط به حقوق کودکان هر روز بیش از پیش در دستور کار قرار می گیرد و امید است که این به کشورهای دیگر نیز بسط پیدا کند.
دین اسلام شاید یکی از خشن ترین ادیان در رابطه با حقوق کودکان باشد. کافی ست به یاد آوریم که طبق قوانین اسلامی ازدواج دختربچه گان 9 ساله مجاز است. دختربچه ها باید از 9 سالگی حجاب به سر کنند و از این سن با آنان مانند زنان بزرگسال رفتار میشود، یعنی از آنان انتظار میرود که وظایف و تکالیف زنان بزرگسال را به جا آورند. کشورهای اسلامی از جمله جمهوری اسلامی برای بزرگسالان هم حق و حقوقی قائل نیستند، چه برسد به کودکان و نوجوانان. جمهوری اسلامی با اینکه کنوانسیون های بین المللی متعددی را در رابطه با کودکان و نوجوانان امضا کرده، ولی هر روزه شاهد آن هستیم که بر خلاف این کنوانسیون ها عمل میکند و برای نمونه نوجوانان و یا کسانی را که در سن نوجوانی مرتکب جرم یا جنایت شده اند، اعدام میکند.
بسیاری از مسلمانان در کشورهای غربی نیز با توسل به آیه های آسمانی و قوانین شرعی، تمام سعی خود را می کنند تا کودکان و به ویژه دختران خود را از زندگی آزادانه محروم کنند. آنها برای نمونه مانع شرکت دختران خود در درس ورزش مختلط و یا شنا در مدرسه می شوند، و متاسفانه در بسیاری موارد به بهانه "احترام به فرهنگ های دیگر" در مقابل خواسته های آنان سر فرود آورده میشود. البته این وضعیت دارد تغییر میکند و کشورهای غربی هم دارند کم کم راههای مقاومت در مقابل اسلامیون را یاد می گیرند. چندی پیش دادگاهی در آلمان حکمی صادر کرد که طبق آن شرکت در درس ورزش و شنا برای همه، حتی برای دختران مسلمان، اجباری ست.
مسئله ی دیگری که سال هاست در کشورهای غربی در رابطه با حقوق کودکان و نوجوانان مطرح شده، حجاب دختران خردسال و نوجوان است. بسیاری بر این باورند که حجاب کودکان، نقض حقوق ابتدایی آنان است، چرا که آنان را به زور و یا با شستشوی مغزی وادار به "پذیرش" پوشش اسلامی می کنند و آنان قدرت و توانایی مقابله با بزرگسالان و دفاع از خواسته های خود را ندارند.
نشریه آلمانی زبان Emma در آخرین شماره خود بخشی از مطالبش را به مسئله حجاب دختران در مدارس اختصاص داده. در مطلبی به قلم ریتا برویر با کسانی که تصمیم گیری در مورد حجاب را به عهده خود دختران خردسال و نوجوان میگذارند، برخورد شده است. برویر میگوید در خانواده های متعصب اسلامی دختران طوری تربیت میشوند که بدون چون و چرا نورم ها و شیوه زندگی اسلامی را بپذیرند. این دختران یاد نمی گیرند که نظر خود را داشته باشند و آزادانه زندگی شان را انتخاب کنند. از دوران بچه گی به آنان یاد داده میشود که نیازهایی را که مغایر اخلاقیات اسلامی هستند، سرکوب کنند. بسیاری از این دختران حتی نسبت به نیازهای خود آگاهی ندارند، چه برسد به اینکه بخواهند درباره آن حرف بزنند و یا حرفشان را به کرسی بنشانند. به حرف های ریتا برویر باید این را اضافه کرد که در خانواده های اسلامی متعصب به دختران از بچه گی یاد میدهند که آنان با پسران و بعدها با مردان برابر نیستند و به این ترتیب تبعیض جنسی برای آنان امری طبیعی و قابل قبول محسوب میشود.
در فرانسه پنج سال است که حجاب در مدارس ممنوع شده. با اینکه اسلامیون در آغاز تصویب این قانون مقاومت از خود نشان دادند و اعتراضات بسیاری را سازماندهی کردند، ولی با گذشت پنج سال می بینیم که آنها مجبور به عقب نشینی و قبول کردن این قانون شده اند. این اقدام فرانسه گامی بود در جهت برابری زن و مرد و مقابله با نفوذ مذهب در جامعه. به نظر میرسد که کشورهای غربی دیگر نیز دارند آرام آرام در این جهت گام برمیدارند. شاید در چند سال آینده در سایر کشورهای غربی نیز شاهد ممنوعیت حجاب کودکان و نوجوانان باشیم.
www.azadeh-sepehri.blogspot.com
محل اظهار نظر شما: شما با اين آدرس ها می توانيد با ما تماس گرفته و اظهار نظرها و مطالب خود را ارسال داريد:
|
New Secularism - Admin@newsecularism.com - Fax: 509-352-9630 |