|
دوشنبه 13 آذر آبان ماه 1391 ـ 3 دسامبر 2012 |
در گرامیداشت سیزده آذر، روز مبارزه با سانسور
بیانیه کانون نویسندگان ایران
مرور یک سال گذشته از منظر تولیدات هنری و ادبی، و وضعیت آزادی بیان نشان میدهد که دستگاه فراگیر سانسور با جدیت تمام فعالیت ویرانگرش را ادامه داده است و گویا عزم خویش جزم کرده تا اندک اقبال باقی ماندهی مردم به آثار هنری و ادبی را از آنها بگیرد. در این میان اوضاع اقتصادی که در چند ماه گذشته بر وخامت آن افزوده شده به یاری این دستگاه آمده و دور نیست که بحران تشدید یافتهی کنونی به تعطیلی کامل عرصههایی چون نشرکتاب، سینما، موسیقی، تئاتر و... بیانجامد.
دستگاه سانسور عامدانه بر فضای بیاعتمادی فعالان تولیدات هنر و ادبیات نسبت به فعالیتشان دامن میزند. حتی به “مجوز"های صادر شدهاش نیز اعتمادی نیست، اجرایش تضمینی ندارد. کتابهای مجوزدار باز روی میز سانسورچیان بازمیگردد و بازبینی مجدد میشود، یا پس از چاپ توزیعشان ممنوع میشود ؛ فیلمهای سینمایی که پس از بارها بازبینی و اعمال سانسور در مراحل مختلف، مجوز اکران میگیرند چه بسا که زمان نمایش از پردهها پایین کشیده میشوند.؛ کنسرتهای موسیقی که با هزار شرط و اما و اگر مجوز برگزاری میگیرند، گاه پس از فروش بلیت غیر قابل اجرا اعلام میشوند؛ گالریهای نقاشی... نمایشهای تئاتری... حتی جستجوگر اینترنتی گوگل!
در یک سال گذشته باز هم عدهای به اتهام وبلاگنویسی روانه زندان شدند؛ نشریاتی به بهانه چاپ کاریکاتور یا خبر و مطلب توقیف شدند؛ دو تن از اعضای کانون نویسندگان ایران، فریبرز رییسدانا و منیژه نجم عراقی، به “جرم” عضویت دراین تشکل ضد سانسور ماههاست در زندان به سر میبرند؛...
با این همه، به موازات سختتر شدن شرایط، صف مخالفان سانسور نیز انبوهتر شده است و صداهای بیشتری در مخالفت با سانسور شنیده میشود.
در چند سالی که از اعلام سیزدهم آذر به عنوان روز مبارزه با سانسور میگذرد این روز، روز بزرگداشت این صف بوده است. امسال اما از سیزدهم آذر بییاد و نام ستار بهشتی نمیتوان سخن گفت؛ کارگری که جان جوانش در دفاع از آزادی بیان تاوان شد. البته پیشتر نیز بودند، بسیاران بودند، که در راه ابراز عقیده و نظر، جانشان به تاراج ستم رفت. اما ویژگی ستار بهشتی در این است که او نه به دلیل تعلق فکری، مرامی یا سیاسی بلکه راست به علت نوع زندگیاش، به شکستن حصار سانسور پرداخت.
این کارگر وبلاگ نویس معترض از متن تودهی مردم آمده بود و تجلی نیاز آنها به آزادی بیان، به نابودی سانسور و نشانهای از حضور مردم در این عرصه بود. او به کردار نشان داد که آزادی بیان و ستیز با سانسور فقط امر نویسندگان، هنرمندان و سخنوران نیست بلکه نیاز هر انسان و ضرورت زندگی انسانی است.
و این، ویژگی دوران کنونی است؛ دورانی که به سرعت از کشتهی یک جوان گمنام مخالف سانسور شاهدی جهانی میسازد بر ستمکاری آزادی ستیزان و رسوایی سانسورچیان. این ویژگی اعلام میکند که سرکوبگران آزادی، سانسور و سانسورچیان، از این پس دوران سختتری خواهند داشت.
گرامی داشتن سیزدهم آذر، روز مبارزه با سانسور، ارج نهادن به انسانهایی است که با وجود آگاهی از خطرها، پای در راه آزادی بیان مینهند و بیاعتنا به تهدیدها سد سانسور را میشکنند.
در چند دههی اخیر آنها که حاکمیت سانسور را ضامن حیات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی خود قرار دادهاند، شعلهی جان بسیار کسان را خاموش کردند تا شوق آزادی بیان در دل جامعه بمیرد. اما بر خلاف انتظارشان فروغ دیگری تابیدن گرفته است: خواست آزادی بیقید و شرط اندیشه و بیان!
گرامی باد سیزده آذر روز مبارزه با سانسور
10/9/1391
نظر خوانندگان
محل ارسال نظر در مورد اين مطلب:
توجه: اگر عنوان اين مقاله را در جدول زير وارد نکنيد، ما نخوهيم دانست که راجع به کدام مطلب اظهار نظر کرده ايد.
کافی است تيتر را کپی کرده و در محل مربوطه وارد کنيد.