|
چهارشنبه اول ارديبهشت 1389 ـ 21 آوريل 2010 |
آشنا کردن مردم عادی با جامعه شناسی
گفتگو با: علی طایفی، مدیر وبسایت «جامعهشناسی ایران»
گفتگوگر: کیواندخت قهاری
توضيح: در کشوری که سانسور در آن حکمفرماست، سخن گفتن از مشکلهای جامعه، دستیابی به آمار برای نشان دادن دگرگونیها و روندهای موجود و نشان دادن راه برای حل مشکل ها کاری است دشوار. نشریه «جامعهشناسی ایران» به گفته مدیر مسئول آن، علی طایفی، جامعهشناس ایرانی مقیم سوئد، نخستین نشریه مستقل در زمینه جامعهشناسی است که با استفاده از امکانات اینترنت فرصتی میدهد تا جامعهشناسان و علاقهمندان به مباحث جامعهشناسی بتوانند بدون سانسور در راه شناخت جامعه ایران گام بردارند.
پرسش: آقای طایفی، نخست لطفاً برایمان بگویید که به جز شما چه کادری دست اندرکار انتشار این نشریه است؟
پاسخ: نشریه ی «جامعه شناسی ایران» نشریه ای مستقل است که در سال ۱۳۸۵، یعنی قریب چهار سال پیش، تاسیس شده است. این نشریه تا امروز همچنان با مدیریت شخص من هدایت می شود.
می توانم بگویم که به تنهایی این کار را عهده دار هستم. ولی بیتردید تلاش کردهام که مشارکت بسیاری از دانشآموختگان جامعه شناسی را جذب کنم و آنان هر از گاهی مطالب خود را برای انتشار در این نشریه ارسال می کنند.
پرسش: روی استقلال این نشریه ی علمی و اجتماعی تاکید کردید. می توانید بگویید مرزبندی نشریه در برابر چه نشریاتی صورت میگیرد؟
پاسخ: از این بابت مستقل بودن نشریه را اعلام کردم، چون این نشریه نه به یک نهاد دانشگاهی وابسته است که طبیعتا باید به نحوی از سیاست های یک دانشگاه و فضای علمی دولتی تبعیت کند و نه لزوماً به انجمن صنفی مانند «انجمن جامعه شناسی» در ایران وابسته است و به این ترتیب استقلال خود را از نظر شخصیت حقوقی تعریف می کند. به بیان دیگر اگرچه این نشریه به نحوی شانه به شانه ی آنها حرکت میکند، اما استقلال خود را از آنها هم اعلام کرده است. از سوی دیگر، از زوایای دیگر سیاسی و اجتماعی، چه از زاویه ی پوزیسیون و چه اپوزیسیون، یعنی چه احزاب و سازمان هایی که وابسته به دولت هستند و چه کسانی که در رویارویی با دولت قرار دارند، این استقلال را برای نشریه تعریف شده است که احیاناً در این میان اختلاطی در حوزه ی عمل و حوزه ی نظر پیش نیاید.
پرسش: فکر می کنید این استقلال تا چه حد روی کار شما، به عنوان جامعه شناس و سردبیر چنین نشریه ای، تاثیر دارد؟
پاسخ: این رویهء استقلال، عمدتاً یک سیاستگذاری و خط مشی کلانی است که ناظر بر فعالیت های این نشریه است و مبین این است که جهت گیری های نشریه به کدامین سو است یا اساسا کدامین منافع را تعقیب می کند. به طور کلی می توانم بگویم که مجموعه ی کسانی که در این نشریه مطالب خود را منتشر می کنند، حداقل نگرانی هایی از این دست ندارند که انتشار مطالب آنها در اینجا احیاناً می تواند برایشان پیآمدهای سیاسی خاصی داشته باشد. دوم این که کسانی که اینجا مطالب شان را منتشر می کنند، قدری هم آزادی عمل دارند.
شما باخبر هستید که نشریات علمیای که وابسته به محیط های دانشگاهی یا موسسات پژوهشی دولتی هستند -روی دولتی بودن تاکید می کنم، چون در ایران عمدتا دولتی هستند - شرایط بسیار سخت و دیسیپلین های عجیب و غریبی دارند که گاه به نظر میآید مقداری برج عاج نشینی است و مانع از انتشار مطالب و اندیشه ها و نظرات و حتی یافته های پژوهشی دانش آموختگانی میشود که لزوماً در محیط های علمی و پژوهشی حضور ندارند، بلکه در نهادها یا موقعیت های کارشناسی فعالیت می کنند. لذا این نشریه، از این حیث هم فضا و فرصتی را برای دانشآموختگان این رشته فراهم میکند که بتوانند نظرات و یافته های تجربی خود را منتشر کنند.
پرسش: این نشریه فضایی را برای انتشار تحقیقات محققینی که می خواهند مستقل بمانند عرضه می کند. فکر می کنید تا چه حد اینترنت و عامل مالی، امکان این استقلال را فراهم کرده است؟
پاسخ: بی تردید فضای اینترنت این فرصت را فراهم کرده است؛ اولا که در دسترس بودن این امکان برای بسیاری افراد میتواند مغتنم باشد. کم هزینه بودن دسترسی به این نشریه هم میتواند فرصتی برای علاقه مندان یا مخاطبان این نشریه فراهم کند.
همچنین دامنه ی فراگیری این نشریه از زاویه ی دیگر هم مطرح است. به عنوان مثال، نشریات محدودی در داخل کشور در زمینههای مختلف علوم اجتماعی و جامعه شناسی منتشر میشوند. اما دسترسی عامه ی مردم به آنها بسیار دشوار است.
یکی از سیاست ها و یا امکان دیگری که در این نشریه وجود دارد، این است که اساساً علاقه مندان به مسائل اجتماعی، فارغ از این که دانشآموخته ی جامعه شناسی باشند یا خیر، می توانند مخاطبان بالقوه ی آن باشند.
من حداقل از طریق شمارشگرهایی که برای این نشریه پیش بینی کرده ام، شاهد آن هستم که گروه های متعددی از مردم، در اقصی نقاط کشور و همینطور از خارج از کشور روزانه از آن بازدید دارند. بسیار هم شنیده ام که عدهای زیادی از مطالب این نشریه بهره مند شدهاند و حتی در محافل علمی و پژوهشی، بحث های متعددی در ارتباط با همین نشریه هم در ایران صورت گرفته است.
این نکته قابل تامل است که نشريه جامعه شناسی دارای کمترین توان مالی است و هزینهء اجارهء این صفحه اینترنتي نیز توسط شخص من بطور سالانه پرداخت می شود و در کل جز وقت و انرژی که شخصا برای آن صرف می نمايم، هزینه دیگری برآن مترتب نیست و ازاین نظر مخاطبان باید در آرامش خيال به همکاری با نشریه بپردازند.
پرسش: هدف شما چه مخاطبانی بوده اند؟ و الان مخاطبان تان به طور مشخص چه کسانی هستند؟
پاسخ: عمدهء هدف نشریه ایجاد پیوندی بین دانشآموختگان و علاقهمندان به مسائل اجتماعی در داخل کشور و خارج از کشور است. این یکی از اهداف ارتباطی ما بوده که بتوانیم این حلقهی ارتباطی را برقرار کنیم.
پل ارتباطی دیگر، ایجاد ارتباط فکری بین صاحبان مراتب علمی و پژوهشی در نهادهای علمی دانشگاهی و پژوهشی از یکسوست که در موقعیت ها و مراتب علمی خاصی قرار دارند و از سوی دیگر دانشجویان و دانشآموختگان و حتی علاقه مندان و فعالان اجتماعی قرار دارند که می توانند احیانا با یک سری اصول و پرنسیب های اولیه برای انتشار یک مقاله ی علمی مشارکت کنند . هدف نشریه این است که بتوانیم این پل را هم بین این دو قشر برقرار کنیم.
فاکتور سوم که فاکتور گسترده تری است و شاید بتوان گفت تیری در تاریکی است، این است که اساساً بین آنچه دانش آموختگان، علاقه مندان و نویسندگان در حوزه های مسائل اجتماعی منتشر می کنند، با مخاطبان عمومی پیوندی ایجاد کنیم. یعنی مردم عادی در اقشار مختلف، نظیر آموزگاران، اقشار کارگری، اقشار طبقه ی متوسط، کارمندان و همه ی افراد اعم از زن و مرد، می توانند به عنوان مخاطبان بالقوه ی بسیاری از مسائلی که در جامعه وجود دارد و طبیعتاً گریبان آنها را هم در گوشه و کنار خیابان ها و زندگی روزمره میگیرد، باشند تا بتوانند با مطالعهء مطالب نشریه، قدری بیشتر در این مسائل تعمق کنند.
پرسش: آقای طایفی، شما راجع به جامعه شناسی ایران تحقیق میکنید و فضایی را هم برای عرضه ی تحقیقات بقیه در اختیار می گذارید. تا چه حد می توانید با همکارهای جامعه شناستان در ایران در ارتباط باشید و آیا در این مورد با مشکلاتی هم مواجه هستید؟
پاسخ: بی تردید نگرانی هایی در بین دانش آموختگان جامعه شناسی در ایران، در ارتباط با این نشریه وجود دارد. بسیاری پرهیز می کنند از این که وارد عرصه هایی بشوند که مبادا حتی حداقل سوءظن هایی در مورد آنها ایجاد شود و سبب ساز مساله ای برای آنها در فضاهای تنگ سیاسی و اجتماعی در ایران گردد.
از سوی دیگر بسیاری از افراد که در محیط های دانشگاهی و پژوهشی مشغول فعالیت های علمی و پژوهشی و یا آموزشی هستند و سالیان سال است که در این عرصه ها مشغول به کار هستند و حتی دانشجویان علاقه مند، توانایی تدوین یا نگارش نظرات و ایده های خود را به آن معنا که قابلیت انتشار به صورت مقالهای علمی یا نسبتا علمی را داشته باشد، ندارند. هرچند این نشریه، این فرصت را هم فراهم و تسهیل میکند.
بدین معنا که در نشریهء جامعه شناسی ایران از آن سختگیری هایی که در نشریات علمی خاص وجود دارد و احیانا سبب ساز رتبه های علمی برای اساتید دانشگاهی می شوند اثری نیست و آنچنان سختگیرانه برخورد نمی کنیم تا بتوانیم فضا را برای ورود افراد بیشتری برای یک گفتمان علمی فراهم کنیم.
این را هم اشاره کنم که هدف این نشریه، به یک معنا، توسعه ی یک اندیشه ی اجتماعی است بدین معنا که اساساً به راحتی نباید از کنار مفاهیم و مسائل اجتماعی و فرهنگی که در جامعه وجود دارد، گذشت. بلکه باید با نگاهی شاید جامعه شناختی، با نگاهی از زاویه ای تئوریک یا نظریه هایی که در این ارتباط وجود دارد، با قدری تعمق، لایه های مختلف یا هزارتوی یک مسالهی اجتماعی را به نحوی بتوان به تحلیل نشست.
این توضیح تکمیلی را هم بدهم که در کنار این نشریه، ما یک اندیشکده ی دیگری هم داریم که قریب یک سال و اندی است تأسیس شده است و بیش از 750 دانش آموختهی جامعه شناسی در آن عضو هستند. در همانجا هم ما به نحوی به مباحث خیلی پراکتیکال و عملی، یا حوزه های زندگی واقعی روزمره ی مردم می پردازیم که آن هم در جای خود جالب توجه است.
پرسش: مهمترین مسائلی که این نشریه طرح آن را در حال حاضر ضروری میداند، چه مسائلی هستند؟
پاسخ: طبیعی است که بین مسائل اجتماعی و موضوعات اجتماعی برای تحقیق، تفاوت وجود دارد. ما می توانیم حتی در مورد رابطهء گل و بلبل هم گفتوگو و بررسی کنیم و از سوی دیگر روی رابطه ی بین اعتیاد و کودک آزاری و یا فرضا اعتیاد و روسپیگری هم پژوهش داشته باشیم. بی تردید اعتیاد و روسپیگری به عنوان یک مساله ی اجتماعی مطرح است.
عمدهء هدف و کانون توجه این نشریه پرداختن به مسائل اجتماعی از این دست است. هرچند این نشریه به برخی مباحث روش شناختی و یا نظریه شناختی هم می پردازد ولی عمدتاً بیشتر به مباحث جامعه شناختی در حوزههای کودکان، خانواده، زنان، جامعه شناسی طبقات و نظریه ها و مسائلی از این دست و روشهای جامعه شناسی توجه دارد.
البته دامنه ی حوزه های جامعه شناسی بسیار گسترده اند و قریب 75 تا 85 حوزه در سطح جهانی برای آن تعریف شده است. ولی با توجه به توان اندکی که در جامعه ی ایران وجود دارد، ما به برخی از سرشاخه های اصلی حوزه های جامعه شناسی در این نشریه می ردازیم.
پرسش: آیا خوانندگان و کاربرها، می توانند برای یافتن آمارهایی که در تحقیقات جامعه شناسی به کار گرفته میشوند، به این نشریه ی اینترنتی مراجعه کنند؟
پاسخ: بی تردید می توانند مراجعه کنند و با ذکر مأخذ از یافته ها و دستآوردهایی که دوستان، علاقه مندان و نویسندگان این نشریه منتشر کرده اند، بهره ببرند. باخبر هستم که اين نشریه به یکی از مراجع قابل توجه محافل علمي و پژوهشی تبدیل شده است و اینجا و آنجا می بینم که در بسیاری از مقالات و نوشتارها، احیاناً حتی در کنفرانس ها یا حتی در کلاس های آموزشی دانشگاهی نسبت به این نشریه ذکر مأخذ می شود.
ولی در عین حال باخبر می شوم که دانشجویانی هم برای این که بتوانند مشق های دانشگاهی خود را ارائه کنند، بدون ذکر مأخذ کپی برداری هایی می کنند که به نظر می آید، اخلاق علمی را بی تردید در همه ی فعالیت ها از جمله فعالیت هایی از این دست، باید رعایت کرد.
از این فرصت بهره برده و از همین جا از کلیه پژوهشگران و کارشناسان مسائل اجتماعی و دانش آموختگان رشته های علوم اجتماعی دعوت بعمل می آورم تا با ارسال یافته های پژوهشی و کارشناسی و همچنین پایان نامه های دانشگاهی خود چهت انتشار دراین نشریه، در توسعه انديشه اجتماعی و هدایت رويکردهای ساده انگارانه به مسائل اجتماعی بسوی تحلیل علمی آنها مشارکت کنند.
محل اظهار نظر شما: شما با اين آدرس ها می توانيد با ما تماس گرفته و اظهار نظرها و مطالب خود را ارسال داريد:
|