اصلاح طلبان در مقام مدافع روحانيون!
احمد زيدآبادی
محمود احمدي نژاد ظاهرا آمده بود تا شعارهايي را كه نيروهاي مخالف اصلاحات به عنوان ارزش هاي انقلاب و نظام معرفي ميكردند، احياء كند، اما خواسته يا ناخواسته آن تابوها را شكسته و به كنار انداخته است.
يكي از مسائلي كه به عنوان ارزشهاي انقلاب و نظام معرفي ميشد حرمت نهادن خاص به روحانيون بلندپايه و به گوش گرفتن نصايح و اجراي فرامين آنها بود.
آقاي خاتمي از آن رو كه متهم به بياعتنايي دولتش به امور شرعي و ديني بود، بيش از هر رئيس جمهور ديگري در جهت جلب رضايت روحانيون بلندپايه مخالف اصلاحات ميكوشيد و به خواستهاي آنها گردن مينهاد. حتي وقتي كه يك روحاني بلندپايه پيشنهاد تعطيلي روز وفات حضرت فاطمه را داد، آقاي خاتمي براي نرنجاندن او بلافاصله در نشست هيئت دولت خود اين پيشنهاد را تصويب كرد گر چه گويا به او تذكر داده شده بود كه اين اقدام ممكن است تاثير مثبتي بر مناقشات فرقهاي در جهان اسلام به جا نگذارد.
با اين حال، روحانيون بلندپايه مخالف اصلاحات هيچ فرصتي را براي انتقاد تلويحي و علني و يا صريح و غير علني نسبت به دولت آقاي خاتمي از دست ندادند.
اين دسته از روحانيون احتمالا تصور ميكردند كه با ورود فردي مانند آقاي احمدي نژاد به كاخ رياست جمهوري، منويات آنها با يك اشاره به اجرا در خواهد آمد و هيچ چيز خلاف ميل آنان به وقوع نخواهد پيوست.
آقاي احمدي نژاد اما به طرز حيرتآوري شروع به ناديده گرفتن تقاضاهاي اين روحانيون بلندپايه كرد و حتي هنگامي كه آنان به صراحت صلاحيت آقاي رحيم مشايي را براي معاونت او در امور جهانگردي و گردشگري به چالش گرفتند، راه بياعتنايي را در مقابل آنان در پيش گرفت.
در واقع آقاي احمدي نژاد با ناديده گرفتن درخواست برخي روحانيون بلندپايه براي بركناري آقاي مشايي نشان داد كه از دخالت آنان در امور اجرايي و سياسي كشور خسته شده و دليلي نميبيند كه مانند آقاي خاتمي در برابر هر درخواست آنان دلش بلرزد و از بيم كفن پوش شدن آنان براي حضور در خيابانها، به هر خواسته آنان تن در دهد.
در اينجا من نمي خواهم در باره اقدام آقاي احمدي نژاد در برابر روحانيون بلندپايه ارزش داوري كنم چرا كه در اين منازعه خود را ذينفع نميبينم.
با اين حال، حركت آقاي احمدي نژاد را ميتوان به مثابه شكستن يكي از تابوهاي ارزشي جناح محافظه كار دانست، تابويي كه هيچ رئيس جمهور اصلاح طلبي قادر به شكستن آن نبود، اما آقاي احمدي نژاد آن را شكست.
مسلما حركت آقاي احمدي نژاد در روابط دولت او و دستگاه روحانيت مخالف اصلاحات تاثير خاص خود را خواهد گذاشت، اما بيم آن ميرود كه دود اين مساله تماما به چشم اصلاح طلبان برود.
متاسفانه طيفي از اصلاح طلبان معيار برخورد با آقاي احمدي نژاد را مخالفت با هر اقدام او تعيين كردهاند به گونه اي كه حتي اگر وي بگويد ماست سفيد است، آنها مايلند ماست را سياه نشان دهند.
اين مساله در مورد ناديده گرفتن خواست چند روحاني بلندپايه از سوي آقاي احمدي نژاد نيز صدق ميكند. برخي از اصلاح طلبان اين روزها ظاهرا به نشانه انتقاد از آقاي احمدي نژاد در هيئت مدافعان پرشور روحانيون مذكور در آمدهاند، آن هم روحانيوني كه در دوران اصلاحات نه فقط هيچگونه همدلي با جريان اصلاحي از خود نشان ندادند بلكه در جهت تضعيف آن به هر كوششي دست زدند.
ظاهر شدن در مقام مدافع روحانيون بخصوص در جريان انتخابات رياست جمهوري آينده، مي تواند ضربهاي كاري به جريان اصلاح طلبان بزند و آقاي احمدي نژاد را در موقعيت اپوزيسيون نظام بنشاند.
چه بخواهيم و چه نخواهيم، چه واقعيت داشته باشد و چه نداشته باشد، مردم ايران نظام جمهوري اسلامي را نظام حاكميت روحانيت ميدانند و عموم مشكلات پيش روي جامعه را به روحانيون نسبت ميدهند، بخصوص روحانيوني كه از تريبونهاي رسمي نظام امكان اظهار نظر دارند.
از اين رو، اگر نامزد احتمالي اصلاح طلبان در انتخابات آينده بخواهد در مقام نقد آقاي احمدي نژاد بر بياعتنايي او به درخواست برخي روحانيون بلندپايه تكيه كند، در نزد افكار عمومي در چهره نماينده حكومت و مدافع استمرار حاكميت روحانيون و در نتيجه حامي وضع موجود ظاهر خواهد شد و راي بسياري از اقشار و طبقات اجتماعي ناراضي را از دست خواهد داد.
اين مساله بخصوص براي شخص آقاي احمدي نژاد مفيد است تا در مقام فردي منتقد دخالت روحانيون در امور بغرنج كشور و بياعتنا به علايق و فرامين آنها معرفي شود و بدين وسيله در لباس اپوزيسيون نظام، راي ناراضيان را جارو كند.
برگرفته از سايت «روز آنلاين»:
http://www.roozonline.com/archives/2008/09/post_9231.php
محل اظهار نظر شما: شما با اين آدرس ها می توانيد با ما تماس گرفته و اظهار نظرها و مطالب خود را ارسال داريد:
|
New Secularism - Admin@newsecularism.com - Fxa: 509-352-9630 |