بازگشت به خانه  |   فهرست موضوعی مقالات و نام نويسندگان

23 دی  1385 ـ  13 ژانويه 2007

 

تبعيض عليه بهائيان ايران در زمينه‌ى تحصيلات عالى ادامه دارد

انجمن بين المللی بهائيان

تعداد فزاينده‌اى از بهائيانى که امسال در دانشگاههاى ايران پذيرفته شده بودند، اخراج گرديده‌اند. اين امر آشکارا نشان ميدهد که دانشجويان بهائى ايران هنوز با محدوديت و تبعيضات شديد در زمينه‌ى تحصيلات عالى روبرو هستند.

بعد از بيش از ۲۵ سال که بهائيان ايران از حضور در دانشگاههاى عمومى و خصوصى آن کشور محروم بودند، به دنبال تغيير سياست دولت، ستون مذهب از اوراق مربوط به ورود به دانشگاه حذف شد و در پاييز گذشته حدود ١٧٨ دانشجوى بهائى در دانشگاههاى مختلف سراسر کشور پذيرفته شدند.

اما تا اواسط فوريه، حداقل ٧٠ دانشجو پس از آن که مقامات دانشگاهى متوجه بهائى بودن آنها گشتند از دانشگاههاى محل تحصيلشان اخراج شدند.

ديان علائى، نماينده‌ى جامعه بين‌المللى بهائى در دفتر سازمان ملل در ژنو، گفت: «درصد بالاى اخراج‌ها که آشکارا مربوط به بهائى بودن دانشجويان ميشود، نشان ميدهد که در بهترين حالت، دولت اعمال تبعيض در تحصيلات عالى را ناديده ميگيرد و در بدترين حالت صرفاً دانشجويان بهائى را بازى ميدهد.»

خانم علائى گفت: «با اين که خوشحال هستيم که براى اولين بار از اوائل دهه‌ى هشتاد ميلادى تعداد قابل توجهى از جوانان بهائى ايرانى توانسته‌اند به دانشگاههاى مورد انتخاب خود راه پيدا کنند، اما مسلماً سابقه‌ى طولانى دولت جمهورى اسلامى در تعقيب و آزار سيستماتيک بهائيان، صداقت سياست‌هاى جديد آن دولت را به پرسش ميگيرد.»

وى براى مثال گفت که ١۹١ دانشجوى ديگر بهائى که سال گذشته در کنکور ورودى دانشگاهها قبول شده بودند، نتوانستند امسال، يا به علت محدوديت ظرفيت دانشگاهها براى دروس مورد نظرشان و يا به دلائل نامعلوم ديگر، وارد دانشگاه شوند.

خانم علائى گفت: «قانون بين‌المللى دستيابى به امکانات تحصيلى را يکى از حقوق اساسى انسانى ميداند و دانشگاههاى ايران نميتوانند دانشجويانى را که با موفقيت در امتحانات ورودى دانشگاهها قبول شده‌اند به دليل بهائى بودن از حضور در دانشگاه محروم سازند.»

وى گفت: «تا زمانى که بهائيان در نهايت بى‌عدالتى از حق تحصيلات عالى محروم هستند، ميتوان گفت که سالهاى تبعيض و تعقيب و آزار سازمان‌يافته‌ى دانشجويان بهائى در ايران هنوز خاتمه نيافته و بايد خواستار از بين بردن اين بى‌عدالتى شد.»

بهائيان ايران که بزرگترين اقليت دينى در اين کشور هستند، از زمان انقلاب اسلامى سال ١۹٧۹، در همه‌ى سنين با تعقيب و آزار سيستماتيک رو به رو بوده‌اند. بيش از ۲۰۰ بهائى در ايران کشته شده، صدها نفر زندان گرديده و هزاران نفر اموال و کسب‌ و کارشان مصادره شده، از کار اخراج گرديده و يا حقوق بازنشستگى آنان قطع شده است.

به موجب يک يادداشت محرمانه دولتى در سال ١۹۹١ ميلادى، بهائيان «همين که معلوم شد بهائى هستند بايد يا موقع پذيرش و يا در جريان تحصيلشان» از دانشگاه اخراج شوند.

يكى از روشهاى اصلى دولت در اجراى اين سياست وادار کردن شرکت کنندگان در كنكور ورودى دانشگاه به درج دين خود در اوراق ثبت نام كنكور بوده است. فرم‌هائى كه تحت عنوان بهائى فهرست ميشدند، يا فهرست نشده بودند، رد ميشدند.

در سال ٢٠٠٤ ظاهراً در پاسخ به فشارهاى مدوام جامعه‌ى بين‌المللى، دولت ايران ستون مربوط به وابستگى مذهبى را حذف نمود. حدود ١٠٠٠ نفر بهائى با موفقيت در كنكور شركت كردند و صدها نفر قبول شدند كه بسيارى از آنان نمرات بسيار بالائى آورده بودند.

اما بعداً در همان سال، طى اقدامى كه نمايندگان جامعه‌ى بين‌المللى بهائى آن را يک «حيله» ميخوانند، نتايج امتحانات را كه روى آنها كلمه‌ى «مسلمان» نوشته شده بود، به بهائيان برگرداندند، در حالى كه ميدانستند اين امر براى بهائيان كه به حكم اصول اعتقادى خود كتمان عقيده نميكنند، غيرقابل قبول است.

مقامات دولتى گفتند چون بهائيان براى پاسخ دادن به سئوالات بخش مطالعات دينى گزينه‌ى اسلام را انتخاب كرده‌اند، بايد مسلمان شمرده شوند و بهائيان به اين عمل اعتراض كردند اما اعتراضشان راه به جائى نبرد. هيچ بهائى در آن سال وارد دانشگاه نشد.

همين اتفاق در سال ٢٠٠۵ تكرار شد. صدها دانشجوى بهائى در كنكور سراسى شركت كرده و قبول شدند، اما دولت بار ديگر آنها را تحت عنوان مسلمان فهرست كرد. بار ديگربهائيان به اين امر اعتراض کردند بدون اين كه موفق به اصلاح اين بى‌عدالتى شوند . در سال ۲۰۰۵ نيز هيچ بهائى از دانشگاه فارغ التحصيل نشد.

تابستان گذشته، بار ديگر، صدها بهائى با حسن نيت در كنكور سراسرى شركت كردند . اين بار همان طور كه قبلاً آمد، صد ها نفر قبول و حدود ١٧٨ نفر پذيرفته شدند.

در سراسر پائيز گذشته گزارش‌هائى از ايران ميرسيد كه نشان ميداد بسيارى از آنانى كه پذيرفته شده بودند به دانشگاه راه نيافتند يا همين كه دانشگاههايشان متوجه ميشدند که بهائى هستند، از دانشگاه اخراج ميشدند. تا فوريه رقم بهائيان اخراجى به ٧٠ نفر رسيد.

خانم علائى گفت: «گزارش‌هاى دريافت شده از كسانى كه در دانشگاههاى مورد انتخاب خود ثبت نام نشده يا از آنها اخراج شده‌اند، حاكى از آن است كه مسئله، بهائى بودن آنها بوده است.»

براى مثال در ١٨ اكتبر از دانشگاه پيام نور به دانشجوئى تلفن زدند و از او پرسيدند كه آيا بهائى است و وقتى وى جواب مثبت داد، به او گفتند كه نميتواند ثبت نام كند.

بعدها وقتى اين دانشجو به دانشگاه مراجعه نمود، به او گفتند كه دانشگاه بخشنامه‌اى از سازمان ارزيابى و سنجش آموزش ملى كه برجريان امتحانات ورودى دانشگاهها نظارت ميكند، دريافت كرده كه ميگويد از ثبت نام بهائيان جلوگيرى نكنند، اما همين كه ثبت نام شدند آنان را اخراج کنند.

وى گفت: «به دانشجوى بهائى ديگرى در همان دانشگاه گفته شد دانشجويانى كه ديانت خودشان را در فرم‌هاى ثبت نام مشخص نكرده باشند نميتوانند تحصيلاتشان را در آنجا ادامه دهند.»

خانم علائى همچنين گفت: «جامعه‌ى بين‌المللى بهائى دريافته است كه به جز يك دانشگاه همه‌ى دانشگاههاى ايران هنوز در فرم‌هاى ثبت نام خود ستون مذهب دارند.»

وى گفت: «اين مسئله نگرانى شديدى را ايجاد كرده كه ١۹١ نفر بهائى ديگرى كه امسال در امتحانات قبول شدند، اما دردانشگاهها جا پيدا نكرده‌اند، درحقيقت قربانى تبعيض شده‌اند.»

خانم علائى گفت: «ما از جامعه‌ى بين‌المللى تقاضا داريم كه از نزديک بر مسئله نظارت كند.» وى افزود، «ما همچنين از مسئولين آموزشى و ادارى دانشگاهها در سراسر جهان كه به نحوه‌ى رفتار با دانشجويان بهائى اعتراض كرده‌اند، ميخواهيم به تلاش‌هاى خود ادامه دهند.»

  بازگشت به خانه

شما با اين آدرس ها می توانيد با ما تماس گرفته

و اظهار نظرها و مطالب خود را ارسال داريد:

 

New Secularism - Admin@newsecularism.com - Fxa: 509-352-9630